Размерът няма значение, важното е как го използваш. Дали наистина е така от научна гледна точка, когато става въпрос за мъжкия полов орган, пита ASAP Science? Дали мъжката гордост влияе на привлекателността или умението да се доставя удоволствие на партньора?

Любопитен факт – хората имат най-големите пениси сред приматите – както по отношение на абсолютен размер, така и спрямо пропорцията на тялото. Така че можете да се гордеете (поне) с това. През нашата еволюционна история жените най-вероятно са развили интерес и предпочитания към формата и размера на мъжкия полов орган (досущ както женските пауни предпочитат мъжки с по-забележителни пера). В резултат на това те избират партньори с по-големи пениси и съответно предават тези гени на следващото поколение. Това се нарича сексуален подбор.

Това може и да е било предимство на мъжете, тъй като по-дългите пениси са били по-ефикасни при отстраняването на спермата на другите съперници от мъжки пол по време на сношение. Колкото по-надълбоко е проникването, толкова по-качествено е премахването на чуждите сперматозоиди. Съответно мъжете с по-дълги полови органи са имали по-голям шанс да предадат своите гени.

Едно конкретно изследване открива, че някои жени достигат по-често до вагинален оргазъм, когато мъжът има по-дълъг пенис. Според него размерът е от значение, тъй като по този начин се стимулира цялото протежение на вагината. Важно е да отбележим обаче, че жените изпитват различни типове оргазъм. Всъщност, вагиналният и клиторният оргазъм най-вероятно са два напълно различни феномена. Те използват различни нерви и дори стимулират отделни райони в мозъка. Дори така бленуваната Г-точка – още една сексуално чувствителна област при жената – се намира в самото начало на вагината.