Поговорката гласи, че не е важен размерът, а как го използваш, но дали това има нещо общо с реалността? Членът играе ли роля за привлекателността на мъжа и възможността да задоволи жената?

Хората имат най-големият пенис от всички примати, в съотношение с размера. Жените са развили предпочитания за вид и размер, точно както женските пауни предпочитат мъжки със сияйни пера. Следователно те избират мъже с по-големи пениси, за да получат техните гени. Това е сексуалният
подбор. Също така по-дългият пенис има преимущество, защото колкото по-навътре е, толкова по-голям шанс има гените да бъдат предадени. Проучване сочи, че някои жени изпитват по-чести вагинални оргазми с мъже с по-дълги пениси, което предполага, че той може да стимулира цялата дължина на
вагината и маточната шийка.

Важно е да се изтъкне, че жените изпитват различни видове оргазми. Вагиналният и клиторният оргазъм са напълно различни феномени, които използват различни нервни окончания и дори стимулират различни части от мозъка. Дори G-точката е разположена на 1/3 от цялата дължина на вагината.

Проучванията сочат, че жените не се интересуват чак толкова от размера, колкото си мислят мъжете, а предпочитанията са най-различни. Проучванията при хомосексуалните мъже сочат, че за тях идеалният партньор е с голям пенис.

Друго проучване направено през 2013 година показва, че размерът на нееректиралия пенис може да е фактор за мъжката привлекателност, дори преди сексуалния контакт. Това звучи странно, предвид факта, че в наши дни носим дрехи, но прадедите ни са ходили голи и гениталиите им са били на показ. В проучването жените е трябвало да подредят по привлекателност компютърно генерирани мъже с различни видове тела и размери на пениса. Станало ясно, че с предимство са мъжете, които са по-високи, в по-добра форма и с по-големи пениси. Колкото по-голям размер, толкова по-високо са били оценени. Но всичко си има мярка. Нееректирал пенис над 7,6 см не е действал толкова привлекателно на жените.

Изглежда, че най-желаният пенис е пропорционалният. Много важно е и кой е прикрепен за този пенис. Почти всички проучвания сочат, че увереността, добрият характер и привлекателността са най-добрият фактор за удоволствието. Макар в известен смисъл размерът да има значение, по-големият не винаги е по-добър.