Публикация

Удължаване на пенис

Нормалната дължина на пениса варира между 7 и 13 см, а при ерекция се удължава от 10 до 18 см


Съвременната медицина  достигна своето развитие до момент, в който може да реши притесненията на много мъже, които са имали ниско самочувствие и това им е пречело да осъществят нормален полов акт. Проблемите по-скоро са психологически, но една консултация със специалист може да реши проблема. Неинвазивните процедури в пластичната и естетичната хирургия предоставят нови възможности не само пред жените, които досега бяха привилегировани от нея, но и пред мъжете, които вече смело могат да се доверят на пластичния хирург.

Козметичната хирургия за удължаване на пениса, известна още като фалопластика, набира широка популярност в началото на деветдесетте години. Въпреки че подобни процедури са претърпели определена еволюция и усъвършенстване през годините, те все още остават спорен метод. Различни урологични асоциации и експерти по пластична хирургия поставят под въпрос безопасността и ефективността на някои методи. Важно е да се отбележи, че специалистите съветват мъжете да не отдават голямо значение на дължината на пениса, изхождайки от анатомичната структура на дължината на влагалището при нeраждалите жени (6-8 см).

Мъжете, които търсят тази процедура, могат да бъдат обособени в три групи:

1.  Пациенти с реално малък пенис (микропенис ).

2.  Пациенти с дисморфофобия (нереално занижена самооценка с пренебрегване на реалната дължина и структура на пениса).

3.  Пациенти с нарцисен тип поведение, търсещи допълнителен естетичен ефект.

Нормалната дължина на пениса (без ерекция) варира между 7 и 13 см (средно е 10 см), а при ерекция се удължава от 10 до 18 см (средно е 14 см). Според мен всеки пенис може да бъде удължен независимо от размерите си, но когато размерът му е под 7 см (без ерекция), напълно е възможно да се направи удължаване. Що се отнася до увеличаване на обиколката на пениса чрез инжектиране на чужди тела под кожата (собствена мазнина, чужда материя, парафин и др.), категорично съм против поради съществуващи опасни усложнения.

Въпросът за хирургическата техника при удължаване и обемно увеличаване на мъжкия полов орган все още е спорен. От една страна, защото тази техника е свързана с нарушение на половата  анатомична и физиологична структура при мъжа, а от друга страна са рисковете при тази оперативна намеса.  Удължаването на пениса по известната класическа методика се постига чрез прерязване на една връзка, която поддържа пениса (лигаментом сус-пензориум-поддържащ лигамент) към т.нар. срамна кост (ос побикум).

Поддържащият лигамент има функция да стабилизира еректалния пенис и да го поддържа насочен нагоре. Част от дължината на пениса всъщност се намира в тялото, а това сухожилие именно задържа въпросните няколко сантиметра от пениса вътре в тялото. Чрез неговото прекъсване пенисът се освобождава от срамната кост и по този начин изглежда, че сме добавили няколко сантиметра към него.

След операцията незабавно се наблюдават резултатите от увеличаването на дължината на пениса  в отпуснато състояние. С цел увеличаване на размера в еректирало състояние след операцията е необходимо да се правят различни процедури, като някои от тях включват носене на тежести и разтягане по няколко часа на ден в продължение на месеци. Без прилагането на тези методи пациентът рискува да възвърне първоначалния размер на пениса си поради свиване на тъканите по време на заздравителния процес.

Мъже, които нямат силна мотивация след оперативната намеса, рядко постигат добри резултати. Много е важно да се отбележи, че когато се предприемат такива пластични интервенции, лекарите трябва да обясняват подробно всички плюсове и минуси преди самата операция. При подобна хирургическа намеса могат да се получат и някои усложнения, а именно:

·  Ъгълът на ерекция след операцията може да намалее и еректалният пенис да гледа надолу.

·  Половият акт е некомфортен и нестабилен – след като раната зарасне напълно, мъжът може да забележи, че пенисът му не стои толкова стабилно, колкото преди. Това се случва, защото функцията на сухожилията е да придържат пениса в позиция. При отпуснато състояние това не е проблем, но при ерекция пенисът няма подпора и се движи доста свободно. Това увеличава риска от получаване на фрактура по време на секс.

·  Може да се намали чувствителността, ако при операцията случайно бъдат засегнати важни нерви.

·  Не е изключено да има недостижима ерекция или болезнена ерекция.

·  На практика нещата се възприемат по-различно, отколкото на думи. „Напомпаният” пенис с мазнини става мек на пипане, освен това мазнините не остават на мястото си, а започват да образуват големи гранули. Често цялата мазнина се събира около главата на пениса. В подобна ситуация се налага коригираща операция, но и това невинаги води до желаните резултати.

·  Други неизвестни усложнения.

Увеличаването на обиколката (диаметъра) на пениса се постига чрез инжектиране на мастна тъкан под кожата на пениса (взета чрез липосукция от друга част на тялото). Винаги самата процедура не води до желаният резултат, тъй като мастната тъкан се абсорбира много бързо в някои части, а в други не и естественият вид на пениса се нарушава (неправилна форма, инфекция, втвърдяване, което пречи на пениса при ерекция, и др.). Описаните по-горе техники (прекъсване на поддържащия лигамент и допълнителното инжектиране на мастна тъкан) не са добре приети от мен и от колегите.

Изхождайки от тези обстоятелства, търся алтернативно решение на този проблем. В моята практика съм използвал собствена техника, която не нарушава целостта на анатомичната структура на мъжката полова система, няма съществени сериозни следоперативни усложнения и бих казал, че няма пречки за нормалното функциониране на пениса в бъдеще. Тази пластична операция постига добри резултати, като се удължава пенисът с 3-5 см. Прилага се, без да са наблюдавани сериозни проблеми. Оперативното удължаване на пениса по този метод на практика изисква следните пластични процедури, които се извършват на един етап:

1. Прекъсване и удължаване на френулум (frenulum breve) на пениса. Това дава възможност на главата на пениса да се изправи, особено при пациенти с къс вроден френулум, и да се спечели ценен центиметер.

2. Пластична процедура или транспозиция в областта на пеноскорталния ъгъл с цел свалянето или връщане на  анатомичния ъгъл по-назад. При тази процедура почти няма белег от оперативна рана, защото новият разрез върви по анатомичната линия на рафето на скротума. Тази методика позволява по-дълбоко проникване на пениса във влагалище на жената и самото усещане има по-благоприятен характер.

3. Пластична процедура или кожна пластика в областта на основата на пениса със зашиване в алтерниращи планове на кожни ламба от пубо-пеналната кожа под форма на VY пластика със или без инфрапубисна липектомия в зависимост от степента на натрупваната мастна тъкан. При по-слаби пациенти не е нужно да се направи липектомия в пубичната зона.

Резултати:

-  Методът е въведен за първи път в България.

-  Методът е безопасен и не  нарушава анатомичната и функционалната структура на пениса. Не се вкарват чужди тела, само се сменят някои позиции и посоки в повърхностната  анатомична част на пениса. Запазва се анатомичната връзка на пениса към срамната кост, която го стабилизира и поддържа ерекцията насочена нагоре.

- Методът е неинвазивен в сравнение с класическа операция и не дава сериозни усложнения в следоперативния период. Две седмици след операцията пациентът може да води нормален полов живот без никакви смущения в ерекцията.

Коментари